Afbeelding1Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart.

Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken. Ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

Vandaag de bijzondere mogelijkheden: resomeren en’ lichaam voor de wetenschap’.

Om te beginnen met resomeren. Wat is het en mag dit dan?

Resomeren, ook wel ‘water cremeren’ genoemd is een oplossingsproces met een speciaal oplosmiddel (simpel gezegd). Het lichaam lost als het ware op in water met een oplossingsmiddel. Klinkt een beetje gek, maar het bestaat al wel en de eerste berichten zijn lovend. Er zijn namelijk rapporten die aantonen dat deze vorm veruit het vriendelijks is voor het milieu. Klein weetje: Bisschop Tutu is onlangs op deze manier ‘opgelost’ of misschien vriendelijker gezegd: uitgevaren.

De techniek is er, maar de wetgeving is er nog niet helemaal klaar voor.  Het kan en mag in bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Amerika, maar nog niet in Nederland. Er is al wel veel over te lezen.

Voorlopig nadeel is dat eigen kleding en een kist niet mee kunnen worden ‘geresomeerd’. Er worden al wel kleding ontwikkeld die wel mee ‘geresomeerd’ kunnen worden.

Maar wat doe je dan bijvoorbeeld met de kist? Alsnog ergens verbranden…of geen kist of hergebruiken? Willen we dat wel? Om over na te denken.

En tot slot: Is ter beschikking stellen aan de wetenschap milieuvriendelijk?

Voor sommige mensen is het klip en klaar, die willen hun lichaam ter beschikking stellen voor onderzoek. Heel nobel en moedig (zijn woorden die bij mij opkomen). Het wordt ook wel ‘een gift aan de mensheid’ genoemd. Voor de helderheid: ter beschikking stellen betekent dat het lichaam na overlijden niet wordt begraven of gecremeerd maar wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderwijs- en onderzoek. Voor o.a. geneeskunde studenten, artsen in opleiding dus.

Er is echter één maar! Je kan er nooit van uitgaan dat de wetenschap jou ook wil hebben of nodig heeft op het ‘moment suprême’. Dus er moet altijd rekening worden gehouden met alsnog een begrafenis of crematie.

Het milieuvoordeel zit er in dat er geen crematie of begrafenis plaatsvindt. Het is wel een beetje de wetenschap tegenover het milieu, want het proces van ‘bewaren van een lichaam gebeurt met chemicaliën, en een deel van de overgebleven resten worden alsnog gecremeerd, dus ja… Allemaal weer om over na te denken.