Een mooie taart van Daphne Zannoni.

Een mooie taart van Daphne Zannoni

Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken. Ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

Vandaag over eten en drinken bij een uitvaart.

Wanneer we elkaar ontmoeten vinden we het altijd fijn als er iets te eten of te drinken is. Bij een verjaardag bijvoorbeeld of wanneer we vrienden ontmoeten. Bij een geboorte van een kind is er taart of beschuit met muisjes en bij een trouwerij gaan we helemaal los.

Bij afscheid nemen gaat het tegenwoordig eigenlijk niet anders. Vroeger was het befaamde en door sommigen verafschuwde ‘koffie met plakje cake’ de norm. Bij het bespreken van de uitvaart zeggen families nog regelmatig:  ‘maar dan toch geen koffie en cake he?’…

Gelukkig is er veel veranderd en kan iedereen kiezen wat het beste bij hem of haar past.

Zeker als u kiest voor een alternatieve locatie, zelfgekozen catering of een geliefd restaurant naar keuze. Alle crematoria hebben tegenwoordig ook allerhande keuze voor eten en drinken. Ja ook de verse muntthee of gemberthee. En ook vegetarische bitterballen en biologische producten. En als mensen een heel specifieke wens hebben, zoals dat koekje van die bakker en die bepaalde soort bittergarnituur met die bepaalde dipsaus…allemaal geen probleem meer tegenwoordig.

Hooguit wanneer de keuze valt op de aula van de plaatselijke begraafplaats, dan kan de keuze weleens beperkt zijn maar ook dat verandert langzaam aan. Hier geldt ook; altijd vragen, want niet geschoten is altijd mis.

Wat heeft dit alles nu met duurzaamheid te maken?

Misschien niet direct zo heel veel maar wel als duurzaamheid belangrijk voor u is. U bepaalt namelijk zelf welk eten en drinken er geserveerd wordt. Dus benoem altijd uw specifieke wensen.

Mocht u bijvoorbeeld ‘oma’s eigen appeltaart’ of iets anders wat heel specifiek voor u als familie is willen laten uitserveren dan kan dat vaak wel. Vraag het altijd na. U moet er wel rekening mee houden dat er mogelijk uitserveergeld per consumptie wordt gevraagd. Dus ook aan het uitserveren van oma’s appeltaart zijn kosten verbonden.

De catering is namelijk bij iedere organisatie een belangrijk deel van de omzet. Een ander argument is soms dat men geen garantie kan of wil geven over de kwaliteit van het meegenomen voedsel en wordt het om die rede soms niet toegestaan.

Kortom: over eten, drinken en duurzaamheid is op zichzelf genoeg bekend. Er zijn boeken en artikelen over vol geschreven. Bij een afscheid is het vooral belangrijk dat…en daar komt ie weer: dat – bijna – alles mogelijk is en dat u het bepaalt. Benoem in ieder geval altijd uw wensen aan de uitvaartbegeleider en laat uw wensen niet zomaar los.