Hoe dan met cremeren?

cremeren urn duurzaam

Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken. Ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

Kan een crematie duurzaam en schoon?

Ja durf ik te zeggen, want er kan steeds meer in de wereld van het cremeren.

Het crematieproces kost nu nog veel energie en stoot ook veel verbrandingsgassen uit terug de lucht in.

Echter de trend van gasovens (een naar woord) naar elektrische ovens neemt toe en dat is iets milieuvriendelijker. Stoffen die vrijkomen worden voor een groot deel gefilterd. Er komen geen stoffen in de grond zoals bij begraven. Meestal is er ook geen grafmonument. Veel mensen laten de as uitstrooien.

Wel is er een trend om kunstwerken te maken waarin de as bewaard wordt en natuurlijk zijn er de vele soorten urnen die toch ook allemaal gemaakt moeten worden waar grondstoffen, energie, transport voor nodig zijn.

Wat zijn dan de eventuele voordelen van cremeren?

In z’n totaliteit kun je zeggen dat een groot voordeel is dat alles op één locatie kan plaatsvinden. Afscheid, condoleance, catering en crematie. Ook hebben crematoria vaak een uitvaartcentrum met koelruimte waardoor iemand maar 1x vervoerd hoeft te worden van plaats van overlijden naar de locatie.

En een ander groot voordeel is dat de kwaliteit van de techniek, zoals foto’s, muziek, livestream en catering professioneel is en alle mogelijkheden biedt voor een heel persoonlijk afscheid. Ook de crematoria zetten volop in op natuurlijke catering, zoals natuur en ‘vega’ producten of ook steeds meer ‘van de boer en dichtbij producten. Maatwerk is echt mogelijk. Dus ja, zegt u het maar.

En wat dacht u van een ‘kleine ‘kring’ bijeenkomst thuis of op een bijzondere locatie en daarna alleen de overledene wegbrengen met elkaar naar het crematorium. Ook dat kan en mag. En hoe minder mensen, hoe minder kosten en milieubelasting. Om over na te denken.