uitvaartfiets

Hoe dan met vervoer?

Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken, ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

Hoe bijzonder en persoonlijk dat kan zijn licht ik de komende blogs uit. Vandaag het vervoer.

Duurzaam en Schoon zijn lastige begrippen vind ik zelf, want wanneer is het vervoer bij een uitvaart duurzaam of schoon?

Oké, er bestaat tegenwoordig een Tesla rouwauto, een mooie donkerblauwe chique auto. Heel stil ook. Die is wel duurzaam en iets schoner. De eigen auto, busje of camper (ja dat mag) is ook een optie en is misschien niet duurzamer maar voelt wel natuurlijk aan. Om over na te denken.

Bij vervoer gaat het ook om het aantal bewegingen die er gemaakt worden. Als iemand namelijk na overlijden direct wordt doorgebracht naar de koelruimte van de begraafplaats of het crematorium, dan is dat slechts één vervoersbeweging. Dat is schoner.

Maar als iemand bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis naar huis gaat, daarna naar een afscheidslocatie en daarna naar een begraafplaats of het crematorium, dan zijn er al drie vervoersbewegingen, dus minder duurzaam en minder schoon. Wederom om over na te denken.

Er bestaat ook een uitvaartfiets, dus een soort aanhanger waar de kist op geplaatst kan worden. Dat is een mooi initiatief, maar is alleen haalbaar als een korte rit van bijvoorbeeld thuis naar een begraafplaats wordt gemaakt.

Allemaal om over na te denken.