schimmelkist jan vink afscheid en uitvaart

Hoe dan met een kist?

Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken, ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

Hoe bijzonder en persoonlijk dat kan zijn licht ik de komende blogs uit. Vandaag de kist.

Het aantal ongelakte houten kisten neemt echt toe,  merk ik. Mooi, stoer, eerlijk hout. Niet gelakt en niet gelijmd.

Bijvoorbeeld kisten van Hollands hout. Staatsbosbeheer levert zelf het hout voor deze kisten. Lekker dichtbij en een mooie idee als het om Groen, Natuur en Duurzaam gaat.

Ook wilgentenen kisten worden vaker gebruikt, ook een eerlijk milieuvriendelijk product en dichtbij huis.

En in de categorie ‘bijzonder’ bestaat tegenwoordig ook een kist gemaakt van schimmel. Heel bijzonder en zeer milieuvriendelijk. Kijkt u maar eens op de website van LOOP – biotech. Een bijzonder product en ja ook een heel stevige kist. Deze kist voldoet aan alle criteria van Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten.

Als laatste noem ik nog de wade, dit is een omhulsel van doeken vaak in combinatie met een rietenmand of draagbaar. Heel bijzonder, warm, persoonlijk, natuurlijk, maar het moet bij u passen. Wilt u hier meer over weten? Kijk eens naar de website van bijvoorbeeld Wikkelgoed of Koester. Ook deze variant voldoet aan alle criteria.

Dus met een kist kun je wel degelijk het verschil maken.

Weetje: natuurbegraafplaatsen stellen hoge eisen aan een kist en daarbij worden bovengenoemde criteria gehanteerd. Ze gaan nog verder, namelijk de overledene mag geen schoeisel, riemen of waardevolle dingen meenemen in de kist als deze niet afbreekbaar zijn.