Verhalen Deel 5 – Ik zie een vliegtuig, hoog in de lucht

vliegtuig

Ik zie een vliegtuig, hoog in de lucht, ik zie een vliegtuig, kijk daar.

Bram is drie jaar als zijn papa Michel dood gaat. Bram wist dat papa dood zou gaan. Papa Michel vertelde hem verhalen over een zieke wolf, het alter ego van zijn papa. Bram was geboeid door de verhalen over de wolf en hij wilde iedere dag opnieuw een verhaal horen. Michel is het verhaal blijven vertellen tot vlak voor zijn dood.

Papa Michel en mama Fleur hebben de uitvaart goed voorbereid. Vanaf het begin is het hen duidelijk dat ze Bram zoveel mogelijk willen betrekken.

Tijdens het afscheid vertelt mama Fleur hoe zij met het gezin de laatste periode heeft beleefd. Bram wil dat zijn mama hem optilt tijdens haar toespraak en dat doet ze. Bram moet af en toe even – BOEHh – in de microfoon roepen, dat is duidelijk onweerstaanbaar voor hem.  Fleur gaat daar heel mooi en geduldig mee om en vervolgt na zijn – BOEHh-  steeds weer haar verhaal.

Daarna komt Bram zijn lievelingsliedje over een vliegtuig. Het liedje is verbonden aan één van zijn mooiste herinneringen aan zijn papa. Ze waren allebei fan van zangeres Ageeth de Haan en kenden alle liedjes uit hun hoofd. Vliegtuig was favoriet. Op een middag gingen ze met z’n tweetjes naar een optreden. Na afloop zong Ageeth de Haan dit lied speciaal voor Bram. Het is op de uitvaart daarom ook zijn moment!

De muziek staat hard aan en met één arm in de lucht zingt hij uit volle borst mee: “Ik zie een vliegtuig, hoog in de lucht, ik zie een vliegtuig, kijk daar!” Iedereen is zichtbaar ontroerd. De rest van de bijeenkomst zit hij aandachtig te luisteren naar alle verhalen die voorbij komen en de muziek.
Op de kist heeft hij voordat de herdenking begint nog een mooie zandsculptuur gemaakt met schelpjes in de vorm van een hart.

Hoe mooi is het om kinderen te betrekken bij het afscheid en de uitvaart, hoe verdrietig het ook is.