Hoe dan met Bloemen?

duurzame uitvaart bloemstuk of rouwstukHet klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Vandaag over bloemen bij het afscheid.

Bloemen zijn mooi, natuurlijk en troostrijk. Veel mensen houden van bloemen, veel uitvaarten zijn omgeven met bloemen. Het meest bekend is het rouwstuk, een bloemstuk met of zonder linten eraan. De één vindt het heel mooi, de ander vindt het maar niets. Het woord ‘rouwstuk’ vind ik persoonlijk ook een beetje een naar woord, alleen bloemstuk klinkt vriendelijker, maar dekt misschien weer niet helemaal de lading.

Er zijn nieuwe trends gaande in de uitvaartwereld waarbij een losse bloem het meest in opkomst is. Vaak vragen families of iedereen 1 losse bloem wil meenemen. En omdat de bloemist de bloem nogal eens in cellofaanfolie wil verpakken adviseer ik de familie om op de uitnodiging te zetten dat ze ‘het mooi vinden als iedereen één onverpakte bloem wil meenemen’ of ‘een bloem zonder cellofaan’. Dat scheelt alvast veel onnodig plastic. En ons scheelt dat veel gedoe met het eraf halen van al dat plastic cellofaan bij binnenkomst in een aula, maar goed dat is minder van belang.

Een enkele familie kiest voor helemaal geen bloemen en laat dat ook op de kaart zetten. Vaak is dit vanuit een milieubewuste gedachte. Soms vanuit christelijke motieven, waarbij soberheid voorop staat.

Ik heb ook weleens meegemaakt dat een familie koos voor alleen vaste planten. En dan de planten waar moeder van hield. Of gewoon de planten uit haar eigen huis meegenomen en allemaal rondom de kist geplaatst. Dat was een zeer bijzonder en aandoenlijk tafereel, vond ik zelf. En per ongeluk (of niet per ongeluk) ook nog milieuvriendelijk.

Want ja, wat we ook aan moois toedichten aan bloemen, het is echt één van de meest milieuonvriendelijke onderdelen bij een uitvaart. Ik kijk altijd met een beetje dubbele gevoelens naar al die bloemstukken die na een gebruik van een uur allemaal buiten liggen op een bloemenveld of op het graf. Omdat ik ook de troost en schoonheid van bloemen snap wil ik hier ook niet een waardeoordeel over hebben. Het is wel iets om bewust over na te denken.

Wat steeds vaker gebeurt, is dat families de bloemen zeker als het losse bloemen zijn, meenemen naar huis of onder de familieleden verdelen. Het meenemen naar huis kan een mooie herinnering zijn aan een mooi afscheid. Ook worden bloemen steeds vaker bij een monument gelegd door families. In Den Haag bijvoorbeeld vaak bij het Indisch monument of het Schippersvrouwtje in Scheveningen. Er zijn begraafplaatsen die een speciaal ‘moeder’ of ‘vader’ monument hebben waar bloemen mogen worden geplaatst. Dit zijn mooie alternatieven.

Kortom: ook over bloemen kun je langer nadenken en milieuvriendelijke alternatieven overwegen.