Hoe dan met begraven?

Het klinkt al snel zo trendy als ik de woorden Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, en Buiten gebruik voor een uitvaart. Maar terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, want ja mijn bedrijf bestaat 10 jaar, zijn Duurzaam, Groen, Natuur, Natuurlijk, Schoon, Buiten wel mogelijk gebleken, ook al is het soms wat zoeken in welke vorm dan.

jan bakker wordt niet meer wakker

Hier ligt Jan Bakker, ik word niet meer wakker

Hoe bijzonder en persoonlijk dat kan zijn licht ik de komende blogs uit. Vandaag de begrafenis.

Kun je eigenlijk wel duurzaam en schoon begraven? Dat is de vraag, want het is misschien niet het leukste praatje maar we nemen ons zelf en onze kleding, medicijnen, kunstheupen, vullingen van kiezen en noem maar op,  allemaal wel mee het graf in.

En die stoffelijke en chemische resten worden allemaal wel opgenomen in de grond.

Waar kan dan misschien wel het verschil in zitten?

Het grootste verschil kan denk ik gemaakt worden in het eventuele grafmonument. De bekende grafsteen is niet echt duurzaam. Dat zit hem in het materiaal – de steen zelf -en in de bewerking en vooral het vervoer daarvan per schip vanuit bijvoorbeeld Azië.

Maar goed nieuws, er is een trend gaande om oude grafzerken te hergebruiken. Daarbij worden de stenen van graven die worden geruimd opnieuw gebruikt door een laagje van de oude steen af te slijpen en dan een nieuwe tekst in te graferen. Dat is wel een mooie ontwikkeling vind ik zelf. Op Oud- Eik en duinen in Den Haag doen ze dit bijvoorbeeld. Dus vraag eens na aan uw begraafplaats of dit mogelijk is? Of kijk eens op de website van bijvoorbeeld Circle stone.

De natuurbegraafplaatsen voldoen ook zeker aan het keurmerk duurzaam, natuurlijk en schoon. Alles is daar op gericht, namelijk alleen kisten en manden van natuurlijk materiaal, geen grafstenen of andere blijvende herinneringen voor op het graf. Alleen de natuur blijft over.

Er is vanuit de Randstad gezien één probleem, het aantal natuurbegraafplaatsen is miniem in de omgeving Den Haag, Rotterdam. Dus de afstand en de daarbij behorende kilometers aan benzine en diesel is dan weer minder duurzaam.

Echter…ze zijn wel in opkomst! Rotterdam heeft begraafplaats Hofwijk met een mooi natuurbegraafdeel. En ook de IJsselhof in Gouda heeft een natuurdeel voor natuurbegraven. En net aan de overkant van rivier ‘de oude Maas’ ligt in de Hoeksewaard bij Heinenoord de eerste grotere natuurbegraafplaats. Zeker de moeite waard om bij deze drie eens te gaan kijken als u natuurbegraven overweegt.