Boek: Voorgoed voorbij

tumblr m8wdzoDiZE1rrym1otumblr m8wdzjzQaK1rrym1o

In de prachtige kathedraal anex boekwinkel van Selexyz in Maastricht vond ik een prachtig boek O en voorgoed voorbij, Langs graven van Nederlandse schrijvers van Onno Blom & Werry Crone.

Prachtig vormgegeven, mooie portretten van dichters en schrijvers die in veel van hun werk de dood of de afkeer daarvan lieten terugkomen. De kleine portretten van o.a. Willem Bilderdijk, Godfried Bomans, Louis Couperus en Annie M.G. Schmidt zijn indringend en mooi. Sommige dichtregels zijn echt ontroerend, zoals bijvoorbeeld deze van Betje Wolff aan haar hartsvriendin Aagje Deken:

Indien ik mij vermeet der Godheid iets te smeeken,

dan smeek ik, dat ik mijn Vriendin behouden mag;

Dat gij mijn oogen luikt, mijn agtingswaarde DEKEN!

En na uw’dood, naast mij moogt rusten in één graf!

Nederlands – Hardcover | 2012 – 22,50 euro.